Szeretettel és őszinteséggel a mellrákról

2019. október 29.
Tags: egészség pinktóber megelőzés metlife biztonság

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. A betegség pedig nem válogat, bárkivel megtörténhet. Fogadjátok szeretettel pénzügyi tanácsadónk, Csatosné Harmati Erika cikkét, aki hihetetlen szeretettel és őszinteséggel mesélt nekünk a betegségéről.

„Az első sokkhatás alatt iszonyú nagy félelmem volt, hogy meg is halhatok. De én annyira szeretem az életem, hogy az összeomlás után mintha egy pillanat alatt átkattant volna a tudatomban valami, és elkezdtem csak a jó dolgokra figyelni, gyógyulási történeteket olvasni, mert eldöntöttem, hogy én magam írom az életem forgatókönyvét.”

Hogyan szembesültél azzal, hogy valami nincsen rendben az egészségeddel?

Két mammográfia között, a havi, rendszeres tapintásos mellvizsgálat során vettem észre a csomót a jobb mellemben. 

Egy intenzív fogyókúra közepén voltam és szépen leadtam 10 kilót. Mint minden nőnek, nekem is a mell zsírállományán látszott először a fogyás. Talán ennek is volt köszönhető, hogy előbújt és tapinthatóvá vált a csomó. Mivel ilyet eddig nem tapasztaltam, rögtön éreztem, hogy valami nincsen rendben. Azonnal jelentkeztem mammográfiára, természetesen abban reménykedve, hogy majd azt igazolja, hogy semmi komoly és mehet tovább az életem a szokásos kerékvágásban.

Sajnos nem ez történt, két nappal később a főorvos asszony pillantásából azonnal láttam, hogy itt valami komoly dologról van szó. Még aznap délután kaptam tőle egy telefont, hogy egyeztetett egy időpontot nekem az onkológiára. Ott, abban a pillanatban azt éreztem, hogy romokban az egész életem és fogalmam sem volt, hogy mi lesz ezután velem. Szerencsémre a férjem teljes szeretetével mellettem állt, és próbálta tartani bennem a lelket.

A diagnózis után mi volt az első dolog, amit tettél?

Sajátos helyzetben voltunk. Egy csodálatos 4 hetes utazásra készültünk és az indulás előtt 2 héttel derült ki a betegség. Sokat mondogatom most már, hogy a tenyerén hordozott a Jóisten a bajban, mert hihetetlen gyorsasággal haladtunk előre a vizsgálatok során. Kedden mammográfia, pénteken onkológia, ahol Markó László főorvos úr olyan finoman, de mégis korrekt módon tájékoztatott az állapotomról, hogy tudtam, nagy a baj, de a gyógyulás esélyei is megcsillantak előttem. Elhangzott egy olyan célzott biológia terápia lehetősége, amely nagyon jól bizonyított már sok-sok sorstársamnál, azonban az esetek nagy részében jellemzően nem finanszírozta a társadalombiztosítás.

Nagyon megdöbbentem, amikor elhangzott, hogy közel 4 millió forintos kezelésről van szó, amit az egyéni méltányossági kérelmünk elutasítása esetén nekünk kellene finanszírozni. Én 20 éve vagyok biztosítási tanácsadó. Családok százait győztem meg arról eddigi munkám során, hogy tudatosan készüljenek fel a jövőben rájuk leselkedő veszélyekre, amely akár egy baleset vagy betegség formájában jelentkezhet.  Természetesen nekem is volt kritikus betegségbiztosításom, amely akkora fedezetet tartalmazott, hogy nyugodt szívvel bólinthattunk rá erre az új terápiára. Ezután pedig elhangzott a "varázsmondat": Mire megjönnek Baliról, én mindent előkészítek Önnek és felvesszük a harcot a betegséggel szemben.

Istenem, hát nem kell lemondanunk az álomutunkról?! 

Ez a lehetőség hihetetlen erőt adott. Kaptunk egy hónapot arra, hogy hogy összekapaszkodjunk a bajban, sok-sok mindent megbeszéljünk, végiggondoljunk és 1 hónap múlva lelkileg és fizikálisan is megerősödve tértem vissza és elindult az első kemoterápia.

Ki és mi segített a gyógyulási folyamatban?

János, a férjem volt a szikla mögöttem. Ő nem sokáig hagyta, hogy keseregjek és ennek köszönhetően rövid idő után minden figyelmemet sikerült a gyógyulásra koncentrálni. Nem hagyhattam el magam, hiszen ott voltak a  szüleim, a gyerekeim, az unokáim, akik akkora szeretettel vettek körül, hogy az önmagában egy fél gyógyulás és én itt akartam még maradni velük. Csodálatos orvosaim vannak.  Dr. Boda Éva főorvos asszony és Dr. Mátrai Zoltán tanár úr hatalmas hitet adtak nekem és hihetetlen biztonságban éreztem magam velük a kezelések során. Bizony hosszú út vezet a gyógyuláshoz egy mellrák esetén. Nálam a kemoterápiát a célzott biológiai terápia követte és ezután jött a műtét, majd a sugárterápia. Amit nagyon megtanul az ember mindeközben, az a türelem és a tolerancia a világgal és saját magunk gyengeségeivel szemben. Amikor nem voltam gyenge, én dolgoztam is, hiszen nagyon szeretem a munkám és az ügyfeleimet és  ez nekem plusz erőt adott.

Mik voltak a legnagyobb félelmeid?

Az első sokkhatás alatt iszonyú nagy félelmem volt, hogy meg is halhatok. De én annyira szeretem az életem, hogy az összeomlás után mintha egy pillanat alatt átkattant volna a tudatomban valami, és elkezdtem csak a jó dolgokra figyelni, gyógyulási történeteket olvasni, nem kutakodni az interneten, mert eldöntöttem, hogy én magam írom az életem forgatókönyvét. 

Aztán az is felmerült, mi lesz a vállalkozásunkkal, hiszen én vagyok a front-office, a bevételek jó része nagyban függ az én munkaképességemtől.. És itt ismét ki kell emelnem a betegségbiztosításom, ami segített anyagilag is átvészelni a kezdeti nehezebb időket és így teljes mértékben a gyógyulásra tudtam koncentrálni. 

Az orvosi segítség mellett legalább olyan fontosnak tartom, hogy lelki segítőkre is támaszkodhattam a gyógyulás során, mert fontosnak tartottam a lelki okok feltérképezését és kezelését is

Hogyan éled most az életed?

Két és fél év  telt el, és már csak 3 havonta járok ellenőrző vizsgálatokra és hála Istennek minden rendben van. Dolgozom, de igyekszem nagyobb egyensúlyra törekedni az életemben. Több olyan feladatot letettem, amikkel kapcsolatban rájöttem, hogy csak az egóm miatt csinálom őket és ez hihetetlen megkönnyebbülést jelentett. A szerelem projektjeimet azonban most is nagy lelkesedéssel szervezem. Ilyen a Nőnek lenni jó! Konferencia, amit például a kemoterápia idején parókában, fél évvel később pedig másfél centis hajjal vezettem le.

Boldog voltam a csodás női energiák között és tudtam, hogy mennyi erőt adok ezzel nemcsak az egészséges hölgyeknek, hanem azoknak a sorstársaimnak is, akik parókában ültek ott a sorok között.

Büszke  vagyok arra, hogy egy onkológus azt ajánlotta egy betegének, hogy menjen el "arra a női konferenciára", mert az egy gyógyító hely. A konferencián kívül is itt vagyok támasznak azoknak a hölgyeknek, akik most szembesültek a diagnózissal, felhívnak, bejönnek hozzánk az irodánkba egy jó szóra és ölelésre, és reménnyel távoznak.

Tudod én soha nem titkoltam, hogy mi történt velem, a közösségem szeme előtt zajlott a gyógyulási folyamatom. Úgy érzem ez ad erőt másoknak, hogy hozzám forduljanak az első félelmükben. Mi sorstársak rengeteget segíthetünk egymásnak a tapasztalatainkkal és a támogatásunkkal.

Mindig is szerettünk utazni és sok szép tájon jártunk azóta. Tudod, amit nagyon megtanultunk, hogy nem halogatjuk a "szippantást a jóból". Minden pillanatát kihasználjuk az életnek. 

Beépültek -e új szokások az életedbe?

Sok minden megváltozott az elmúlt időszak alatt. Igen, maradtak el barátok mellőlünk, de sok új barátot is találtunk. Talán, mert tanulom a saját határaim tiszteletét és ma már nem félek olyan kérésekre nemet mondani, ami a betegségem előtt elképzelhetetlen volt.

Több időt töltök a családommal és igyekszem a számomra igazán fontos emberek véleményére koncentrálni és nem akarok mindenkinek a kedvében járni. Na jó, ezt még tanulom, de jól haladok. Talán hihetetlen, de azt érzem, hogy sokkal több jót hozott az életembe ez a betegség, mint amit elvett tőlem. Határozottan jobb és lazább életet élek, mint előtte. Csak tudnám, miért kellett erre eddig várni....

És dolgozom, több, mint 20 éves a tanácsadó irodánk és ma még nagyobb hittel állok ki amellett, hogy a jövő esetleges veszélyeire tudatosan kell felkészülni, Az azért elég megrázó és egyben felemelő tapasztalat volt, amikor a saját bőrömön éreztem meg, mekkora segítséget jelent, ha egy komoly betegség diagnózisa mellett, olyan anyagi segítséget kap az ember, ami  a szó szoros értelmében az életét mentheti meg.

Csatosné Harmati Erika

Pénzügyi tanácsadó

MetLife

 

Friss hírek   Korábbi hírek