Szabadulj meg a felesleges papíroktól!

2020. március 23.
Tags: papírmentes rendezett biztonság metlife

Az életben egy örök van, a változás! Ezt a napjainkban kialakult helyzet is jól megerősítette, ami által sokunk mindennapi élete jelentősen megváltozott rövidebb vagy hosszabb időre. Az otthoni “távmunka” lehetőségével és a napi utazással megspórolt időnk által, lehetőségünk nyílik kicsit jobban átnézni a környezetünket és a felhalmozott, használaton kívüli dolgokat. El sem tudjuk képzelni elsőre, mennyi felesleges papírt őrizgetünk éveken át, melyek nem csak a környezetünkre vannak negatív hatással, hanem rengeteg helyet is elfoglalnak. 

Sokan azért próbáljuk elkerülni a különféle papírok kidobását, mert nem tudjuk, mit kell megtartani és mennyi ideig. Bár vannak olyan bizonyos dokumentumok, amiket meg kell őriznünk, - mint a születési anyakönyvi kivonat, társadalombiztosítási kártyák és az útlevelek - sok más dokumentumot valószínűleg csak azért tartogatsz, mert nem igazán tudod, hogy mi mást kezdhetnél velük.

Számos dokumentumot, mint például a banki, megtakarítási és hitelkártya-kivonatokat online is tárolják, így nem szükséges sokáig tartogatni őket. Vannak azonban más olyan fontos dokumentumok, amelyekről érdemes megőrizni a nyomtatott másolatokat!

Összeszedtünk most néhány általános irányelveket arra vonatkozóan, hogy milyen dokumentumokat mennyi ideig érdemes megőrizni.

Milyen fontos dokumentumokat kell megtartani?

 • Lakásvásárlási dokumentumok
  Amíg az ingatlan a tulajdonodban van.
   
 • Jármű tulajdonjogi papírjai
  Amíg a birtokodban van az autó.
   
 • Társadalombiztosítási nyilatkozatok
  Csak a legfrissebb nyilatkozatot tartsd meg.
   
 • Munkabérrel és adózással kapcsolatos dokumentumok
  Hét évig őrizd meg őket.
   
 • Végrendeletek és meghatalmazások
  Csak a legfrissebb verziót tartsd meg.
   

Ha bármilyen további kérdésed merülne fel azzal kapcsolatban, hogy milyen jogi dokumentumokat kell meg tartanod, érdemes lehet konzultálni egy ügyvéddel. Ő segíthet összegyűjteni az összes olyan fontos dokumentumot és nyugtát, amikre szükséged lehet a későbbiekben vagy esetleg egy ellenőrzési folyamat során.

Elő hát az összes papíros mappával és fiókkal, tedd rendezettebbé és átláthatóbbá otthonodat!

Friss hírek   Korábbi hírek