Minden családnak szüksége van egy pénzügyi coach-ra

2019. november 8.
Tags: biztonság pénzügyi tudatosság metlife megtakarítás öngondoskodás

Bármilyen is a pénzügyi helyzetünk, ahhoz, hogy megfelelően kezeljük a pénzügyeinket, mindenekelőtt szükségünk van egy jó költségvetésre. De hogy hogyan is kezdjünk neki? Következő cikkünkből kiderül!

Pénz: Mindannyian szeretnénk tudni, hogy a megfelelő módon használjuk-e fel. Viszont bárhogyan is álltunk eddig a költségvetés fogalmával, bármikor dönthetünk úgy, hogy átvesszük az irányítást pénzügyeink felett.

Minél tudatosabban teszünk rendet a pénzügyeink terén és kezdünk el stratégiai döntéseket hozni, annál hatékonyabban tudunk előre tervezni a jövőre nézve. Szakítsunk időt a költségvetésünk tökéletesítésére a következő hasznos tippek segítségével, hogy pontosan rálássunk pénzügyi mozgásainkra.

Hogyan készítsünk költségvetést?

Két alapvető módon: Fordított költségvetéssel, vagy az 50/30/20 szabály segítségével. De mielőtt eldöntenénk, hogy nekünk melyik testhezállóbb, elsőnek fel kell mérnünk, hogy mennyi pénz folyik be, és mennyinek kell „elfolynia” ebből a szükséges kiadásokra. Főleg az első hónapban érdemes először minden egyes kiadásunkat (az utolsó forintig) pontosan vezetni, hogy tisztább képet kaphassunk költekezéseinkről.

A Fordított költségvetésben, minden egyes forintot kategorizálunk. Tehát például vegyük alapnak a kézhez kapott havi keresetünket, vagyis a bevételünket. Ennek egy részét képezik a rendszeres kötelező kiadások: rezsi, lakbér, közlekedés, alapvető élelmiszerek és egészségügyi kiadások, telefonszámla, internet, TV stb. Ezek után elköltünk egy újabb összeget magunkra, családunkra (szórakozás, étterem, ruházkodás, hobbi, háziállat stb.). Majd a maradékból tartalékot képezünk a váratlan, vagy nagyobb összegű kiadásokra. Ez a városi emberek által jól bevált és nagy általánosságban használt költségvetési taktika.

Az 50/30/20 szabály használatakor a keresetünk felét tesszük félre a szükséges kiadásokra (rezsi, kötelező biztosítás, kábel TV stb.) Egyharmada megy a pénzügyi célokra, mint például a vésztartalékokra, tartozásra vagy éppen jövőbeni kiadásokra (pl. előleg kifizetésére). 20%-unk van minden másra: bevásárlás, étterem, ruhák, hobbik… stb. Így elkerülhetjük a túlköltekezés veszélyét, hiszen mindhárom kiadás típusra egy fix keret áll csak rendelkezésünkre.

Többféle variációja és megvalósítási módja van a fenti két módszernek, de mindkettőnek ugyanaz az alapja: havi bevétel - kötelező jellegű kiadások, és csak utána költünk minden másra. A megtakarítás pedig soha nem hátra sorolható tétel!

Milyen típusú megtakarításra van szükségünk?

Ez mindenki számára más, hiszen mindenkinek különböző az élethelyzete és a tervei a jövőre nézve. De elsőként tegyük fel magunknak az egyik legfontosabb kérdést: ha egy váratlan esemény –baleset, betegség, munkahely elvesztése– történne velünk a következő pillanatban, hány hónapnyi megtakarítással rendelkezünk erre a célra? 

A magyar családok esetében sajnos nem ritka, hogy még 3 hónapnyi megtakarítással sem rendelkeznek, miközben legalább 6-12 hónapra lenne szükség. Ekkora összeget persze nem könnyű megtakarítani, nagyon következetes tervezés és odafigyelés szükséges. Ha már ezt a vágyott célt elértük, vagy még csak kitűztük, fontos egy másik pillért is kialakítanunk, a teljes körű anyagi biztonság érdekében.  Ez pedig nem más, mint a biztosítások segítségével a család vagy egyén pontos élethelyzetéhez igazított „öngondoskodás”.

Mit értünk pontosan az öngondoskodás alatt?

Feltárjuk a jelenleg élethelyzetet, kik azok a személyek, akikért felelősséggel tartozunk.

Fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk, és elsőként magunkkal kezdjük!

  • Megengedhetem magamnak, hogy akár egy kisebb baleset következtében is hetekre kiessek a munkából?
  • Egy rutin orvosi vizsgálatra 1-2 nap helyett akár hónapokat várjak?
  • Ha a gyermekem azonnali orvosi kezelésre szorul, van rá pontos vészforgatókönyvem?
  • És azt a kérdést is fel kell tennünk magunknak: ha egy váratlan tragédia történne velem, milyen helyzetbe kerülne a családom?

Ezekkel a kérdésekkel persze nem könnyű szembesülni, és senki nem is szeret. Azonban a legfontosabb, hogy átlássuk a helyzetet: nem egy negatív körülményt, vagy a halált biztosítjuk, hanem az életet!

A tudatos pénzügyi döntések meghozása sosem késő, bármikor neki kezdhetünk anyagi biztonságunk felépítésének, függetlenül az adott élethelyzetünktől. Ebben sokat segíthet egy szakértő, a család pénzügyi coach-a, aki képes mindezt keretbe foglalni.

Kövesd blogunkat további okos pénzügyi tippekért! Hamarosan megtudhatod, hogyan győzhetőek le 5 egyszerű lépéssel a kezdeti akadályok, a családi költségvetés betartása, és a jövőre való tervezés során!

Friss hírek   Korábbi hírek