Mi számít vészhelyzetnek és miért fontos a vésztartalék ezekre az esetekre?

2020. május 20.
Tags: vésztartalék megtakarítás anyagi biztonság metlife

Néha nehéz lehet eldönteni, hogy mikor nyúljunk hozzá a vésztartalékhoz. Ahogy a neve is jelzi, csak nagyon indokolt esetben szabad elvenni a félretett pénzből. De mi számít indokoltnak? Nehéz ezt meghatározni, és emiatt előfordulhat, hogy olyankor veszünk el a vésztartalékból, amikor nincs is igazán szükségünk rá vagy pedig olyankor sem veszünk el, amikor vészhelyzetbe kerülünk.

Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy milyen helyzetekben szükséges hozzányúlni a vésztartalékhoz, és mikor nem.

 

Mi is az a vésztartalék és miért fontos?

Vésztartalékot a megtakarításainkból képzünk, és csak akkor veszünk el belőle, amikor valami váratlan esemény történik velünk. Biztosítja, hogy nehéz helyzetekben az anyagiak miatt ne érjen minket extra stressz, és ne szoruljunk rá arra, hogy kölcsönt kelljen felvennünk vagy akár ismerőstől kölcsönkérnünk.

A MetLife egy éves felmérés során azt találta, hogy a munkavállalók legnagyobb stresszfaktor pénzügyeik kezelése. Ezen belül is azok az esetek, amikor magánellátáshoz kell fordulniuk, vagy amikor elveszítik a munkájukat, ezzel bevételi forrásukat is.

A stressz bizonyítottan egészségügyi problémákhoz vezethet, alváshiányhoz, és emiatt a munkateljesítmény romlásához is. De tudni azt, hogy van vésztartalékod, amire támaszkodhatsz a nehéz helyzetekben, hatalmas biztonságot ad, és ez a biztonság segít átvészelni a váratlan helyzeteket. Gondoljunk csak arra, hogy álláskeresésnél nem kell elvállalnunk az első munkát, amit ajánlanak, hanem van időnk megtalálni a tökéletest, miközben nem kell aggódnunk az anyagiak miatt.

 

Mi számít vészhelyzetnek?

Nehéz eldönteni és rászánni magunkat, hogy elvegyünk a vésztartalkunkból, ezért szeretnénk néhány példával érzékeltetni, milyen esetek számítanak vészhelyzetnek:

  • Váratlan jövedelemkiesés: A vésztartalék hasznos lehet, amikor elveszíted a munkád, vagy váratlan baleset/betegség miatt nem tudsz dolgozni.
  • Autó meghibásodás: Ha az autód nélkül nem tudsz eljutni a munkahelyedre, ezért a javítása nagyon sürgős, akkor a vésztartalékból fizetheted azt.
  • Természeti katasztrófák: Tornádó, földrengés, tűz… A váratlan természeti katasztrófák következtében elveszítheted a házadat, ilyenkor segít a vésztartalékod.
  • Egészségügyi vészhelyzet: Előfordulhat, hogy váratlanul magánellátást kell igénybe venned, aminek fedezéséhez segítséget nyújt a vésztartalékod.
  • Ház körüli javítás: A lakás karbantartása lehet egy olyan tényező, amire külön hozol létre megtakarítást, hisz ez olyan, amit rendszeresen el kell végezni. De ha nincs erre külön tartalékod, akkor a vésztartalékból tudod fedezni ezt is.
  • Kötelező számlák: Ha esetleg elszámoltad a kiadásokat, és végül nem jutott a kötelező számlákra, a vésztartalék itt is segítségedre lehet.

Ezeken kívül egyénileg is meghatározhatjuk, mely esetek számítanak vészhelyzetnek és melyek nem, de ezekhez a szabályokhoz szigorúan tartani kell magunkat. A vésztartalékból nem lenne szabad elvenni nyaralások vagy egyéb szórakozási lehetőségek miatt, mert könnyen előfordulhat, hogy amikor egy valós vészhelyzet elé nézünk, akkor nem lesz elég pénz a kasszánkban.

 

Hogyan hozzunk létre vésztartalékot?

A vésztartaléknak tudnia kell fedezni a 3-6 hónapos jövedelemkiesést, de ha ezt kezdetnek soknak találod, akkor állíts fel magadnak egy számodra elérhető célt. Félretenni nem könnyű, és nagyon sok kitartást, sőt egyes esetekben akár szemléletváltást is követel, de végül ezzel teremted meg saját és családod anyagi biztonságát. A legjobb, ha a félretenni kívánt pénzt egy külön számlán tartod lekötve, mert így elkerülhető az, hogy elkezdd költeni.

Így hozhatsz létre vésztartalékot:

  • Automatizáld a folyamatot: minden hónapban egy bizonyos összeg kerüljön közvetlenül a megtakarítási számládra.
  • Állíts fel egy havi megtakarítási célt: ehhez használhatsz különféle applikációkat, amik segítenek abban, hogy átlásd a pénzügyeidet, valamint ezek segítségével nyomon követheted a cél elérésének folyamatát is.
  • Amikor vásárolsz - legyen az élelmiszer, ruhadarab vagy bármi más - próbáld meg mindig a lehető legkedvezőbb ajánlatot választani, és amekkora összeget így megspórolsz, mindig tedd félre.
  • Próbáld meg csökkenteni az állandó számlák összegét: ilyen lehet például az internet vagy telefonszámla. Érdeklődj a szolgáltatóidnál, hogy a legkedvezőbb opciót használod-e. Tedd meg ezt évente egyszer, és amennyiben van számodra kedvezőbb ajánlat, úgy válts át arra, ezzel is csökkentve a kiadásokat.

 

A vésztartalék létrehozása nem csak anyagi biztonságot ad, hanem lelki békénket is megteremti, hiszen tudjuk: bármilyen váratlan helyzet adódhat, van, mire támaszkodnunk. Csak addig nehéz a megtakarítás, amíg rutin tevékenységgé nem válik. :)

 

Forrás:https://www.metlife.com/financial-wellness-content

Friss hírek   Korábbi hírek