Így beszéljünk gyerekeknek a pénzről

2020. május 6.
Tags: pénzügyi nevelés gyerek megtakarítás biztonság metlife

Elkötelezettek vagyunk a jövő generációjának fejlesztése mellett. A Life Changer programunk keretében évek óta kisiskolás gyermekek pénzügyi kultúrájának és pénzgazdálkodási készségeinek fejlesztését segítjük elő. Hisszük, hogy rendkívül fontos a pénzügyekről beszélni a gyerekekkel, megtanítani nekik, hogy a jelenben hogyan kezeljék a kapott zsebpénzt, és a jövőben hogyan menedzseljék saját pénzügyeiket. Éppen ezért szeretnénk néhány tippet megosztani, ezzel segítséget nyújtva a szülőknek a helyes kommunikációhoz, hiszen amilyen tanácsokat adunk szülőként gyermekeinknek a pénzügyi témáról, bizonyára egész életükben ezeket az útmutatásokat tartják majd szem előtt.

Kezdjük el!

Az egyik felmerülő kérdés ebben a témában: mikor kezdjünk el a gyerekeknek beszélni a pénzről? Természetesen erre nincs egy meghatározott életkor, ám minél korábban, annál jobb! Ha úgy érezzük, hogy gyermekünk elég érett ahhoz, hogy elkezdhetünk beszélgetni vele a pénz értékéről, akkor nyugodtan vágjunk bele!

Vonjuk be az online vásárlásainkba, engedjük meg, hogy segítsen összeadni a kosárban található termékek árát, és beszéljünk arról, hogy ugyanannak a terméknek más és más ára lehet attól függően, hogy milyen a márkája vagy hol vesszük meg. Mindenképpen magyarázzuk el neki, hogy vannak olyan dolgok, amikre szüksége van, és vannak olyanok, amiket csak szeretne megvenni, de nincs rá szüksége, ugyanis ez a kulcs a tudatossághoz. Mutassuk meg, hogy különféle fizetési formák léteznek, úgy, mint a bankkártya, hitelkártya vagy készpénz.

Tereljük a megtakarítás útjára!

Belátjuk, hogy nehéz elmagyarázni a gyerekeknek, hogy ne költsék el azonnal az ajándékba kapott pénzösszeget, de nagyon fontos erre megtanítani őket. Így a későbbiekben nem fognak meggondolatlanul költekezni, és megtanulják, hogy amit igazán szeretnének, arra lehet, hogy várni kell. Ezzel megfontolt és türelmesebb felnőttekké válnak majd.

Remek eszköz erre, ha a megtakarítást játékként mutatjuk be. Vonjuk be a gyerekeket, és együtt keressük meg velük a legjobb ajánlatot egy bizonyos termékre, akárcsak egy kincsvadászat. Az így megspórolt pénzt pedig tegyük félre, afféle jutalomként.

Használjunk applikációkat!

Általában a gyerekek azok, akik megmutatják nekünk a legújabb applikációkat, de legyünk most mi, szülők, akik mutatnak nekik valami újdonságot! A Bankaroo például egy olyan applikáció, ahol a gyerekek menedzselni tudják a bevételeket és kiadásokat, és beállíthatnak megtakarítási célokat, melyeket nekik kell megfontolt döntésekkel elérni. Itt megismerkedhetnek más országok pénznemeivel is. A Savings Spree egy másik nagyon hasznos applikáció: itt a gyerekek szintén megtanulhatják kezelni a bevételeket, megtakarításokat, és megtanulják azt is, mi az a befektetés.

Beszélgessünk költségvetésről!

Ezt a módszert inkább idősebb gyerekekkel tudjuk alkalmazni. Magyarázzuk el nekik, mit jelent a háztartási költségvetés, milyen elemei vannak, például az állandó kiadások, hiteltörlesztések, bevásárlás, szórakozás stb. Ezután együtt készítsük el a saját költségvetésüket, és mindenképpen magyarázzuk el, mi is a következménye annak, ha a kiadások összege meghaladja a bevételekét. Ez is abban segít majd nekik, hogy különbséget tegyenek aközött, amire szükségük van, és aközött, amit csak szeretnének megvenni, de nincs rá szükségük, és ezáltal szintén megtakarításra ösztönözzük őket.

Beszéljünk a jövőről!

Az egyik legfontosabb pontja a pénzügyi témának, hogy tanítsuk meg gyermekeinknek, mennyire fontos, hogy biztosítással védjék a szeretteiket és mindent, amiért megdolgoztak (autó, ház stb.). Kezdjük azzal, hogy megkérdezzük, milyen autót szeretnének, vagy milyen házban képzelik el a jövőjüket felnőtt korukban. Ezután mondjuk el, hogy mindezeket akkor tudhatják biztonságban, ha biztosítást kötnek rájuk. Ez a téma kulcsfontosságú gyermekünk jövőjét illetően, segít a tudatosságra való nevelésben.

 

Gyermekeinket felkészíteni a jövőre pénzügyi téren is, az egyik legfontosabb szülői feladat. Minél korábban kezdünk el velük beszélni a pénzről, annál felkészültebb és tudatosabb felnőtteket tudunk nevelni.

 

 

Forrás: https://www.metlife.com/financial-wellness-content

Friss hírek   Korábbi hírek