Hogyan tervezzük meg tudatosan szüleink jövőjét?

2020. május 26.
Tags: szülők védelem tudatosság biztonság metlife

Ha egyszerre kell gondját viselned gyerekeidnek és szüleidnek is, akkor valószínűleg nagyon nehéz helyzetben vagy, és tudatos pénzügyi tervezésre van szükséged. Éppen ezért szeretnénk most négy módszert ismertetni arra vonatkozóan, hogy hogyan tervezzük meg hatékonyan szüleink jövőjét és költségvetését.  

1. Kezdjetek el beszélgetni!

Mindkét fél számára nehéz témáról van szó, de nagyon fontos, hogy időben, lehetőleg minél hamarabb kezdj el beszélgetni a szüleiddel a jövőjükről, és a pénzügyi tervezésről erre az időszakra. Finoman közelítsd a témát: „Tudom, hogy erről nagyon nehéz lesz beszélnünk, de fontosnak tartom, hogy megtervezzük a jövődet annak érdekében, hogy minden lehetséges támogatást megkaphass”.

Ezután közösen fontoljátok meg az alábbi kérdéseket:

  • Van bármi olyan gyógyászati segédeszköz, amire a szüleidnek szüksége van, tehát mindenképpen gondoskodni kell majd róla?
  • Kézben tudják tartani a pénzügyeiket, és felelősen fizetik a számláikat?
  • Szeretnének végrendelkezni? Van erre vonatkozó tervük?

Amikor az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre választ kapsz, el lehet kezdeni a tervezést annak érdekében, hogy minden biztosítva legyen, amire szükségük van.

2. Nézzétek át a jogi dokumentumokat!

Mérjétek fel, hogy a szüleid rendelkeztek-e már arról, hogy ki járhat el az ügyeikben, van-e meghatalmazottjuk pénzügyi, egészségügyi vagy egyéb ügyekre, valamint van-e ügyvédjük, aki adott esetben segít nekik. Amennyiben még nem gondolkodtak ezeken, úgy beszéljétek meg, hogy mennyire fontos a jövőt illetően, hogy ezekről rendelkezzenek. Előfordulhat olyan egészségügyi probléma, amikor nem lesz lehetőségük elmondani, mit szeretnének, és ebben az esetben a közvetlen meghatalmazottat fogják megkérdezni, így mindenképpen ki kell jelölniük valakit.

Ezen kívül még az is nagyon fontos, hogy a végrendelkezésben megneveznek-e egy családtagot, aki biztosítja majd akaratuk végrehajtását. Amennyiben megneveznek, úgy az illető tisztában van azzal, hogy ő az erre kijelölt személy?

Mindenkinek nagy segítség egy nehéz helyzetben, ha a szerepek és feladatok tisztázottak, ezért mindenképpen biztassuk arra a szülőket, hogy rendelkezzenek ezekről.

3. Gondoskodjatok az ápolásról!

A hosszútávú egészségügyi ápolást minden esetben fontos előre megtervezni, hisz ez magasabb költségekkel járhat. Amennyiben a szülők a saját otthonukban szeretnének élni időskorukban, és rendszeres ápolásra lesz szükségük, úgy beszélni kell arról a lehetőségről, hogy ápoló gondoskodik róluk. Mérlegelni kell, hogy az egyes ápolási formák milyen költségekkel járnak, és mennyiben befolyásolja ez majd a te családi költségvetésedet. Ez azért fontos, hogy a jövőben felkészülten álljatok az anyagi vonzattal is járó helyzet elé.

4. Készülj fel a döntéshozásra!

Elképzelhető, hogy pont te leszel az, akit a szüleid kineveznek akarataik végrehajtójának, így mindenképpen fel kell készülnöd arra, hogy kéréseiknek eleget tegyél. Előre kell gondoskodnod arról, hogy az érintett személyek – testvérek, családtagok, ügyvéd – tisztában legyenek azzal, hogy adott esetben hozzájuk fogsz fordulni segítségért. Tájékoztasd őket erről, hogy amikor arra kerül sor, ne érjen senkit meglepetésként.

 

Nehéz ezekről a témákról beszélni a szülőkkel, de elkerülhetetlen, végig kell menni ezeken a kérdéseken annak érdekében, hogy a jövőben mind a szükséges anyagi, mind lelki támogatást megkaphassák. Fontos, hogy előre, tudatosan megtervezzük szüleink jövőjét, elkerülve ezzel azt, hogy meggondolatlan döntések szülessenek a pillanat hevében.

 

Forrás: https://www.metlife.com/financial-wellness-content

Friss hírek   Korábbi hírek