Felelősségteljes utazás 2020-ban: Hova és mikortól utazhatunk?

2020. június 15.
Tags: utazás korlátozások biztonság metlife

A koronavírus miatti korlátozásokat a belföldi-, és a külföldi turizmus is megszenvedte. A korlátozások enyhülésével azonban májusban újraindult az élet. A Pünkösdi hétvégén beindult a turizmus, és a még kedvezőbb feltételekkel adható Szép-kártyának köszönhetően akár a hazai vendégéjszaka-rekord is megdőlhet idén!

De hova lehet, és hova érdemes utaznunk, ha kikapcsolódásra vágyunk? Összeszedtünk most néhány közkedvelt nyaraló hellyel kapcsolatos utazási információt, ami hasznos lehet annak érdekében, hogy felelősségteljesen utazzunk!

 

MAGYARORSZÁG

Idén májusban az eddigi 5 legnépszerűbb település a belföldi utazók körében:

 1. Budapest
 2. Debrecen
 3. Gyöngyös
 4. Győr
 5. Balatonfüred

Hivatalosan 2020. május 17-től országszerte megszűnt a kijárási korlátozás. A vendéglátóhelyek teraszai kinyithattak, azonban az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni.

A vízkedvelők nagy örömére megnyithatnak a strandok, valamint a szabadtéri fürdők, a kultúra szerelmesei pedig újra élvezhetik a szabadtéri múzeumokat és az állatkerteket.

Június 5-étől pedig megnyíltak Magyarország, Ausztria, Csehország, valamint Szlovákia közötti határok, és ezen országok állampolgárai már korlátozás mentesen, karantén kötelezettség nélkül tartózkodhatnak egymás országaiban.

 

HORVÁTORSZÁG

2020. május 28-tól az Európai Unió meghatározott tagállamainak, így a magyar állampolgároknak sem kell külön igazolniuk már beutazásuk célját a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor. A horvát járványügyi előírásoknak azonban továbbra is kötelesek megfelelni a turisták.

Az országba való beutazáskor a határnál rögzítik az utazó:

 • úti célját,
 • mobiltelefonszámát,
 • és email címét.

Ezekre az adatokra az esetleges, későbbi járványügyi kontakt-kutatás elősegítése érdekében van szükség. Az adatgyűjtés okozta torlódás elkerülése végett, érdemes lehet ezeket már előzetesen, online megadni: https://entercroatia.mup.hr/, így elkerülhető a hosszas várakozás.

 

OLASZORSZÁG

Június 3-val bezárólag az olaszok megszüntették az országon belüli korlátozásokat, és megnyitották a határokat. Immáron a 14 napos karantén sem kötelező! 

Sőt! A koronavírus után Szicíliát választó turisták részére egy egészen kreatív meglepetéssel készülnek: hozzájárulnak az utazók költségeihez!

 • fizetnék a repülőjegyek árának felét,
 • a szállást minden harmadik éjszakára,
 • és elengednék a belépőjegyek árát a turistalátványosságokhoz!

Az olasz kormány 50 millió euróval támogatná a programot. A tervek szerint a kedvezményes belépőjegyeket a sziget hivatalos oldalán a visitsicily.info címen lehet majd foglalni.

Zárt helyeken itt is továbbra is kötelező lesz a szájmaszk viselése, illetve bár szigorított szabályokkal, de már teljes felkészültséggel várják a turistákat a múzeumok, könyvtárak, kávézók és éttermek!

 

SPANYOLORSZÁG

A sokak által közkedvelt Spanyolországot júliustól ismét látogathatják a külföldi turisták.

A Wizzair járatai még májusban újra indultak Madrid-Budapest és Barcelona-Budapest között.

Ahhoz, hogy olajozottabban menjen az országon belüli tömegközlekedés, indulás előtt érdemes lehet felkeresni azon tömegközlekedési vállalatok honlapjait, amikkel tervezünk utazni. Sokaknál elérhető az internetes jegyvásárlás is!  

 

GÖRÖGORSZÁG

 Június 15-én a görögöknél is beindul a turisztikai szezon. Az egész évben nyitva tartó szállodák június elsejétől, a szezonális egységek pedig június 15-től fogadhatnak vendégeket.

Az országba érkező turistáknak sem koronavírus-teszttel nem kell rendelkezniük, sem karantén nem vár rájuk, azonban a görög egészségügyi szervek továbbra is végezhetnek szúrópróba szerű ellenőrzéseket.

A jelenlegi tervek szerint elképzelhető, hogy az utazásra (repülés, busz és vasúti közlekedésre) kivetett adót 24%-ról 13%-ra csökkentik, ezzel is ösztönözve a turizmust.  

Emellett a görög kormány számtalan nyaralóhelyen jelentősen növelte az egészségügyi kapacitást, tovább fokozva a biztonságot.

 

Bármilyen úti célt is választasz - legyen az belföldi vagy külföldi - mindenképp tájékozódj az adott országban lévő jelenlegi helyzettel és az aktuális korlátozásokkal kapcsolatban, és annak megfelelően készülj fel. Utazz biztonságosan, utazz felelősségteljesen!

 

Forrás: https://turizmus.com/https://repjegykiraly.hu/ujraindulo-turizmus/

Friss hírek   Korábbi hírek