Az anyagi biztonság megteremtésének kulcsfontosságú elemei

2020. május 25.
Tags: család pénzügyek anyagi biztonság metlife

A jelenlegi nehéz helyzetben mindannyian azt érezhetjük, hogy kicsúszik az irányítás a kezünk közül, és nem tudjuk hatékonyan menedzselni az anyagiakat. Az anyagi biztonság fenntartása pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy korábbi életszínvonalunkat meg tudjuk tartani. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani az alábbiakban.

Legyen vésztartalékod!

Ugyan a pénzügyi tudatosság mértéke hazánkban egyre növekvő tendenciát mutat, még mindig csak a magyar lakosság 25%-a tud félretenni havonta. A tévhittel ellentétben pedig a megtakarítási képesség nem a vagyon függvénye! Nagyon fontos, hogy minden hónapban tegyünk félre – akár csak egy kis összeget is -, és ezzel képezzünk egy olyan vésztartalékot, amihez csak nagyon indokolt esetben nyúlunk hozzá. Nagy terhet vesz le a vállunkról ez a vésztartalék abban az esetben, amikor egy nagyobb, váratlan kiadásra kerül sor.

Köss életbiztosítást!

A megtakarítás fontos része az anyagi biztonság megteremtésének, ám ha szeretnénk megvédeni szeretteinket a váratlan kiadásoktól, kössünk életbiztosítást! Esetleges betegség bekövetkeztekor vagy halál esetén a biztosítási összeg segít pótolni a kieső fizetést, fedezi a kórházi térítést és a temetés költségeit is.

Spórolj, akkor is, ha úgy érzed, épp nincs rá szükséged!

Úgy tudunk a leghatékonyabban félretenni, ha önként határozzuk el. Igaz, hogy nehéz elhatározni, hogy félreteszünk, olyan időkben, amikor úgy érezzük, jól állunk, és nincs szükségünk tartalékra, de mégis, ezek azok az idők, amikor átgondoltan végeredményben a lehető legtöbbet tudjuk félretenni.  Gondoljunk például arra, hogy mennyit költünk kávéra, és tegyük fel a kérdést: miért nem veszünk egy remek kávéfőzőt otthonra, ezzel megtérülő befektetést generálva?

Tartsd kézben a hiteleidet!

Az anyagi biztonság egyik kulcs eleme a hitelek megszüntetése vagy minimális szintre csökkentése. Vedd fel a kapcsolatot a pénzintézettel, és próbálj meg megegyezni a lehető legkedvezőbb feltételekben. Ha tudsz, fizess minden hónapban többet, mint amennyi az előírás, ezzel is csökkentve a futamidőt. De a legfontosabb: törekedj arra, hogy ne halmozz fel hiteleket, mindig megfontoltan dönts, ha pénzügyekről van szó, mert könnyen eladósodhatsz.

Jegyezd meg: minél kevesebbet kell hitelekre költened, annál többet tudsz félretenni havonta, ami az anyagi biztonságodat jelenti!

Vond be a családodat is!

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben szó volt, vond be a gyerekeket, és biztasd őket arra, hogy zsebpénzükből takarékoskodjanak, vagy engedd meg nekik, hogy ők vásároljanak be, ezzel a való életben megtapasztalva a pénz értékét. Az idősebb gyerekeket motiváld arra, hogy vállaljanak el hétvégi vagy délutáni kisebb munkákat.

Beszélj a partnereddel is őszintén a pénzről! Egyezzetek meg, hogyan osztjátok fel a háztartási költségeket, és beszéljétek meg, milyen lépéseket tudtok tenni, ha váratlan kiadásra kerül sor.

Ne halogasd a szükséges javításokat!

Ha időben megjavíttatod az autó meghibásodását, megóvhatod magad a későbbi nagy összegű kiadástól, ezért javasoljuk, hogy ne halogasd a kisebb dolgok megjavítását. Úgy kezeld ezt is, mint az éves kéményseprést, vagy a légkondicionáló karbantartását, és rendszeresen ellenőriztesd autód állapotát is.

 

A tudatos tervezés, a megtakarítás és az életbiztosítás mind-mind elengedhetetlen elemei az anyagi biztonság megteremtésének. Ezért fordíts kellő figyelmet ezekre a szempontokra, és biztosítsd saját jövőddel együtt a családodét is!

 

Forrás: https://www.metlife.com/financial-wellness-content

Friss hírek   Korábbi hírek